heggenschaar

Wanneer je struiken in je tuin hebt, is het verstandig om ze eens in de zoveel tijd te snoeien. Hierdoor zorg je niet alleen dat ze de juiste vorm behouden, maar zo blijft al het groen ook gezond. Door regelmatig de takken bij te knippen bescherm je de struiken tegen ziekten en zorg je voor een goede groei. Knip de takken in neerwaartse richting en houd de schaar ondersteboven. Maar welk gereedschap gebruik je voor welke struik en in welk seizoen moet je eigenlijk al het groen snoeien? 

Goed tuingereedschap is het halve werk

Kijk voordat je gaat snoeien wel eerst of je het juiste snoeigereedschap te pakken hebt. De groei van de struiken verminder je namelijk wanneer je het op een foute manier afknipt. Breek je de tak bijvoorbeeld in plaats van een goede knip? Grote kans op een rafelig uiteinde, hierdoor is het groen vatbaarder voor schimmels. Gebruik daarom de volgende gereedschappen tijdens het tuinieren:

Heggenschaar

Deze schaar is scherp genoeg om ook de dikkere takken af te knippen. Het handig aan deze schaar is dat je de handvatten uit kunt schuiven. Zo kom je ook in de lastige hoekjes en heb je zelfs de mogelijkheid om de hek in een creatieve vorm te knippen.

Snoeizaag

Dit gereedschap gebruik je om de overbodige takken van een boom te verwijderen. Lang hakken is dankzij de sterke eigenschappen van de zaag niet nodig. 

Topschaar

Moet je de hoogte in? Ver boven je schouders reiken of een ladder beklimmen is niet nodig. Aan het gereedschap zit een uitschuifbare stok, zodat je met beide benen op de grond met het grootste gemak de hoge takken verwijdert.

Jaargetijden 

De lente is vaak het moment om eens lekker aan de slag te gaan in de tuin. Maar dat betekent niet dat dit altijd het moment is om de struik te snoeien. Vuistregel is dat je altijd in de gaten moet houden wanneer de struik bloeit. Heeft je struik uitgebloeide bloemen in de winter? Dan was de zomer de bloeiperiode. Snoei deze dan bij in de lente voor een goede voorbereiding op de zomer. Zo is er dus ook groen dat voor de lente al bloeit. Twijfel je over het beste moment? Vraag in dit geval tips aan een specialist van het tuincentrum hoe je het groen moet onderhouden.

Meer tips voor je tuin

Sta je op het punt om te gaan tuinieren? Maar kan je nog wel een aantal extra tips gebruiken? Deze vind je eenvoudig online via Tuingereedschap Tips. Daar staan alle gereedschappen van bekende merken op een rijtje, zodat je altijd een product koopt van de beste kwaliteit. Ook lees je hier hoe je het gras in je tuin eenvoudig gezond houdt. Zo zal je zien dat het bijhouden van al het groen in je tuin een fluitje van een cent is. 

Comments zijn uitgeschakeld.