Zwembad onderhouden? Zo doe je dat!

Een eigen zwembad in de tuin is heerlijk, vooral tijdens de warme zomermaanden. Het biedt verkoeling en plezier voor het hele gezin. Maar om optimaal te kunnen genieten van je zwembad, is het belangrijk om het goed te onderhouden. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat het water schoon, helder en veilig blijft om in te zwemmen. In deze blog lees je stap voor stap hoe je je zwembad het beste kunt onderhouden, zodat je altijd kunt genieten van fris en helder zwemwater.

1. Zorg voor circulatie

Een goede circulatie van het zwemwater is essentieel voor het behoud van schoon en gezond water. Stilstaand water vormt namelijk een ideale omgeving voor algen, bacteriën en schimmels om zich te ontwikkelen. Om dit te voorkomen, moet je een zwembadpomp aansluiten op je zwembad. Een zwembadpomp zorgt ervoor dat het water constant in beweging blijft en filtert tegelijkertijd vuil uit het water.

Zwembadpomp installeren

Een zwembadpomp is een essentieel onderdeel van je zwembadsysteem. Deze pomp zorgt ervoor dat het water door het filter wordt gepompt, waardoor vuil en deeltjes uit het water worden verwijderd. Het is belangrijk dat het water minstens twee keer per dag volledig circuleert. Hoe lang dit duurt, hangt af van de inhoud van je zwembad, maar gemiddeld duurt een volledige circulatie ongeveer vijf uur.

In de meeste gevallen wordt er bij je zwembad een pomp meegeleverd. Bij enkele goedkopere modellen is dit echter niet het geval. Controleer altijd de productpagina’s van je opzetzwembad om te zien of er een zwembadpomp wordt meegeleverd. Zo niet, dan is het aan te raden om er een apart aan te schaffen om een goede waterkwaliteit te waarborgen.

Tips voor effectieve circulatie

 • Zorg ervoor dat de pomp en het filtersysteem goed zijn geïnstalleerd en correct werken.
 • Reinig de filter regelmatig om ervoor te zorgen dat deze optimaal blijft functioneren.
 • Plaats de pomp op een stabiele en vlakke ondergrond om trillingen en geluidsoverlast te minimaliseren.
 • Laat de pomp langer draaien tijdens warme dagen, omdat algen en bacteriën sneller groeien in warmer water.

2. Controleer en beheer de waterkwaliteit

Het behouden van een goede waterkwaliteit is cruciaal voor een gezond zwembad. Het kraanwater waarmee je het zwembad hebt gevuld, blijft helaas niet vanzelf zo helder als in het begin. Om je zwemwater fris te houden, moet je goed het chloorgehalte en de pH-waarde van het water in de gaten houden. Wanneer je deze twee waarden goed monitort en binnen de richtlijnen houdt, kun je langer van je zwemwater genieten.

Stappenplan voor betrouwbaar en schoon zwemwater

De eerste stap is altijd het meten van deze twee waarden. Dit kan eenvoudig met teststrips of elektronische meters. Zorg ervoor dat je direct na het vullen van je zwembad de pH-waarde en het chloorgehalte meet en doe dit vervolgens minstens twee keer per week.

 • pH-waarde: De pH-waarde geeft de zuurgraad van je zwemwater aan. Hoe lager dit cijfer, hoe zuurder het water. Een te lage pH-waarde is echter niet gezond voor je huid, terwijl een te hoge waarde de effectiviteit van chloor vermindert. De ideale pH-waarde van zwemwater ligt tussen 7.2 en 7.6.
 • Chloorgehalte: Chloor is essentieel voor het desinfecteren van je zwemwater. Het doodt bacteriën en andere schadelijke organismen. Om een goede waterkwaliteit te behouden, moet het chloorgehalte tussen de 2 en 3 ppm.

Wanneer het chloorgehalte en de pH-waarde afwijken van de richtlijnen, moet je deze corrigeren. Hier zijn verschillende producten voor beschikbaar.

 • Chloorgehalte verhogen: Gebruik chloortabletten om het chloorgehalte in je water te verhogen. Plaats de tabletten in een chloordrijver om ze gelijkmatig te verdelen over het zwembad.
 • pH-waarde aanpassen: Is de pH-waarde te hoog? Gebruik dan pH-minus. Heeft het water een te lage pH-waarde? Gebruik dan pH-plus. Voeg de benodigde middelen geleidelijk toe en test het water regelmatig om ervoor te zorgen dat de waarden binnen de gewenste limieten blijven.

3. Verwijderen van grof vuil

Het verwijderen van grof vuil uit je zwembad is een belangrijke stap in het onderhoudsproces. Grof vuil zoals takjes, blaadjes en insecten kunnen het water vervuilen en bijdragen aan de groei van bacteriën en algen. Hier zijn enkele methoden om grof vuil effectief te verwijderen.

Gebruik van een skimmer

Een skimmer is een handig hulpmiddel dat aan het wateroppervlak van je zwembad wordt gemonteerd en is aangesloten op de zwembadpomp. De skimmer zuigt grof vuil zoals takjes, blaadjes en insecten van het wateroppervlak voordat dit vuil de kans krijgt om naar de bodem te zinken en daar vast te koeken. Dit helpt niet alleen om het water schoon te houden, maar vermindert ook de belasting van je filtersysteem.

 • Installatie: Bevestig de skimmer aan de rand van je zwembad en sluit deze aan op de zwembadpomp.
 • Onderhoud: Leeg de opvangmand van de skimmer regelmatig om verstopping te voorkomen en een optimale werking te garanderen.

Naast het gebruik van een skimmer kun je ook handmatige hulpmiddelen zoals een schepnet gebruiken om grof vuil van het wateroppervlak te verwijderen. Dit is vooral handig voor grotere stukken vuil die niet door de skimmer worden opgevangen.

 • Schepnet: Gebruik een schepnet met een lange steel om bladeren, takjes en ander grof vuil van het wateroppervlak te vangen. Doe dit dagelijks om te voorkomen dat vuil zich ophoopt.

4. Diepe reiniging

Voor een grondige reiniging van je zwembad is het gebruik van een zwembadstofzuiger essentieel. Met circulatie van je zwemwater en het gebruik van chemicaliën alleen ben je er helaas nog niet. Vaak blijven er nog vuiltjes in je zwembad liggen die niet worden meegenomen in het filteren van het water. Deze vuiltjes kunnen naar de bodem zinken en daar vastkoeken, wat een broedplaats voor bacteriën kan worden.

Gebruik van een zwembadstofzuiger

Een zwembadstofzuiger helpt je om de bodem en eventueel de wanden van je zwembad effectief te reinigen.

 • Handmatige stofzuigers: Deze worden aangesloten op je filtersysteem en kunnen met de hand door het zwembad worden bewogen om vuil op te zuigen.
 • Automatische stofzuigers (zwembadrobots): Deze apparaten werken autonoom en reinigen de bodem en wanden van je zwembad zonder dat je erbij hoeft te blijven. Ze zijn een uitstekende optie als je zelf geen omkijken wilt hebben naar het schoonmaken.

Comments zijn uitgeschakeld.