De mogelijkheden van een dakverhoging

Wil je meer leefruimte creëren, maar word je beperkt door beschikbare grond? Dan is het verhogen van je dak een goede optie. Je creëert hiermee meer ruimte die je kunt inrichten als extra slaapkamer, kantoorruimte of extra badkamer. 

Het verhogen van een plat of hellend dak biedt dus de extra ruimte die je mist. Maar hoe gaat een dakverhoging en welke opties heb je? In dit artikel lees je het antwoord.

Plat dak verhogen: de mogelijkheden

Bij een plat dak kun je ervoor kiezen om een extra verdieping op het dakoppervlak te plaatsen. We spreken dan ook wel van een dakopbouw. Voor een dakopbouw wordt er gebruikgemaakt van een stalen- of houtskeletconstructie. De extra verdieping kan worden gemaakt van hout, kunststof of steen en als afwerking mag je zelf kiezen voor een plat of schuin dak. 

Heb je geen extra leefruimte nodig, maar word je wel beperkt door de hoogte van je dak? Dan is het verhogen van een plat dak voor extra hoogte ook een optie. 

Schuin dak verhogen: de opties

Een schuin dak verhogen is een stuk ingewikkelder: je kunt natuurlijk geen extra verdieping op een schuin dak laten plaatsen. Bij een schuin dak wordt daarom altijd gekozen voor een nokverhoging. Je hebt keuze uit een enkelzijdige en dubbelzijdige nokverhoging.

Bij een enkelzijdige nokverhoging wordt één kant van het dak verhoogd. Bij een dubbelzijdige nokverhoging, wordt de nok aan beide zijden verhoogd. 

Voor het verhogen van een schuin dak kun je ook kiezen voor een prefab dakopbouw: deze worden in een standaardafmeting in de fabriek gemaakt. Het plaatsen is relatief eenvoudig: de verhoging wordt in één keer op het dak getild en gemonteerd. 

Zie je een nokverhoging niet zitten, maar wil je wel extra ruimte? Een andere opties is het laten plaatsen van een dakkapel. 

Dak verhogen: de kosten

Optie Gemiddelde kosten 
Plat dak verhogen met dakopbouw €20.000 tot €25.000 bij 25 m²
Enkelzijdige nokverhoging (schuin dak) €5.000 tot €10.000 bij 5 meter breedte
Dubbelzijdige nokverhoging (schuin dak) €10.000 tot €15.000 bij 5 meter breedte
Prefab dakopbouw (schuin dak) Vanaf €6.000 voor 3 meter breedte
Dakkapel plaatsen €3.000 tot €4.500

Bron: https://dakdekkersgids.nl/dakrenovatie/dak-verhogen/

Waarom het dak verhogen? 

De meeste mensen kiezen voor het verhogen van hun dak om extra leefruimte te creëren. Je hoeft geen ruimte van je tuin in te leveren, wat voor veel mensen het verhogen van hun dak een goede optie maakt. 

Het verhogen van je dak zorgt ook voor een waardeverhoging van je woning door het grotere woonoppervlak. Daarnaast biedt een dakverhoging ook mogelijkheden tot het verbeteren van de isolatiewaarde van je woning en misschien zelf het plaatsen van zonnepanelen in de meest winstgevende richting.

Wist je dat het verhogen van je dak ook een oplossing kan zijn voor vochtproblemen? Meer ruimte tussen de vloer en het dak biedt meer mogelijkheden voor ventilatie. 

Dak verhogen en vergunning

Wanneer je het plan hebt om je dak te verhogen is het belangrijk om bij je gemeente te checken of je een vergunning moet aanvragen. De regels verschillen namelijk per gemeente. Een dakdekker kan je helpen bij de aanvraag van de vergunning. 

Comments zijn uitgeschakeld.