Verf

De trap krijgt het zwaar te verduren in onze huizen. Het is dan ook meer dan logisch dat deze er na verloop van tijd minder mooi uit gaat zien of zelfs gaat verslijten. Kan jouw trap wel een opknapbeurt gebruiken? Een eenvoudige manier om een geheel nieuwe look te creëren is door het verven van de trap. Het is een redelijk makkelijk klusje, maar er zijn wel een aantal aspecten waar je goed op moet letten. 

Waarom de trap opnieuw verven?

Er kunnen een aantal redenen zijn waarom het verven van de trap een goed idee is. De trap wordt in veel woonhuizen compleet vergeten en dit vinden wij zonde. Het is belangrijk dat het uiterlijk van de trap bij de rest van de woning past. Op deze manier creëer je een passend en rustgevend geheel. Je kunt ervoor kiezen om een ware traprenovatie te ondergaan, maar er zijn ook genoeg simpele manieren om de trap op te knappen. Het verven van een trap is niet moeilijk en kan door iedereen worden uitgevoerd; zelfs als je twee linkerhanden hebt. Houd er wel rekening mee dat het klusje veel tijd in beslag neemt. 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Je hebt het waarschijnlijk al tientallen keren gehoord, maar een goede voorbereiding is in dit geval echt het halve werk. Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk dat de trap opgeruimd en schoon is. Zorg ervoor dat je de vloer onder-en bovenaan de trap bedekt met een zeil en de aangrenzende muren beplakt met afplaktape. Als je dit hebt gedaan, kun je de trap stof- en vetvrij maken met de stofzuiger en een geschikt reinigingsmiddel. Vervolgens is het tijd om de trap te schuren. Dit kun je doen met schuurpapier, maar we adviseren om een schuurmachine te gebruiken. Dan gaat het proces net even wat sneller. Daaropvolgend maak je de vloer opnieuw stofvrij en kun je eventuele oneffenheden repareren met plamuurmiddel. 

Stappenplan:

  1. Zorg ervoor dat er geen spullen in de weg liggen.
  2. Leg een zeil op de vloer en plak de muren af met tape.
  3. Maak de trap stof- en vetvrij.
  4. Schuur de trap goed met schuurpapier of een schuurmachine.
  5. Maak de vloer opnieuw stofvrij.
  6. Repareer eventuele oneffenheden met plamuur.

trapBelangrijk: kies de juiste verf

Het belangrijkste tijdens dit proces is dat je de juiste verf aanschaft. Er zijn tientallen verschillende verfsoorten en dit kan het soms lastig maken om de juiste variant te kiezen. We adviseren om een grondverf en een speciale traplak te gebruiken. Grondverf zorgt namelijk voor een betere hechtlaag en kan oneffenheden en kiertjes goed zichtbaar maken. Deze kun je dan gerust na de tijd nog repareren met plamuur. Als de grondverf is opgedroogd en de kiertjes zijn opgevuld, kun je een traplak naar keuze aanbrengen. Zoek je een lakverf met een zijdeglans? De Sigma S2U Nova Traplak ziet er niet alleen prachtig uit, maar is ook nog eens goed bestand tegen slijtage. Neem gerust eens een kijkje in het uitgebreide assortiment van Sigma verf

Comments zijn uitgeschakeld.