tuinieren

Het succes van een tuinontwerp hangt samen met een aantal principes. Denk aan het gebruik van de ruimte, dieptewerking, de zichtlijn en het contrast. Het maken van een mooi tuinontwerp vraagt de nodige deskundigheid om de principes op een juiste manier toe te passen. Wil je investeren in de herindeling van je tuin of een geheel nieuw tuinontwerp maken? Denk dan aan de volgende tips:

Voorbereiding: welke elementen van je tuin wil je behouden?

Met enige creativiteit en voldoende kennis in huis kun je zelf een tuin ontwerpen. Maar waar moet je op letten? Er komt namelijk best wel wat kijken bij het maken van een goed tuinontwerp. Neem daarom tijd voor een goede voorbereiding en bepaal eerst welke elementen je wilt behouden, bijvoorbeeld die ene mooie boom of het gazon.

Bepaal je wensen voor je nieuwe tuin

Voor inspiratie kun je tegenwoordig overal ontwerptips en voorbeelden van tuinen vinden. Maar uiteindelijk zul je zelf keuzes moeten maken wat je precies wil. Maak daarom je wensen concreet aan de hand van een aantal foto’s. Waar gaat je smaak vooral naar uit? Is het de sfeer, de kleuren, het lijnenspel of de praktische toepassing?

En wat mag er absoluut niet ontbreken in je nieuwe tuin? Denk aan zaken zoals een terrasoverkapping, voldoende speelruimte voor de kinderen, een vijver, een gazon en ga zo maar door. Stel vast wat voor jou belangrijk is.

Beplanting

Wat zou je graag willen als het gaat om de aankleding van je tuin, oftewel de beplanting? Moet je tuin een uitbundige en kleurrijke uitstraling hebben of houd je het liever rustig en groen? Denk erover na in wat voor soort tuin je graag wilt zitten en ook hoeveel onderhoud je eraan wilt besteden. Zo vragen snelgroeiende planten om meer onderhoud dan planten die langzaam groeien.

Massa en ruimte

De ruimte in je tuin beleef je door de omringende massa, bijvoorbeeld de schuur, de heg of de schutting. Een valkuil bij het ontwerp op schaal is dat men geen rekening houdt met de massa. De bestrating en de plantvakken worden uitgetekend, maar men vergeet het toevoegen van een 3-dimensionale component. Daardoor kan de tuin straks ‘te vol’ aanvoelen. De oplossing is dus om een 3D tuinontwerp te maken, zodat je een beter beeld krijgt van de massa en de ruimte.

Ben je niet handig met computerprogramma’s waarin je kunt ontwerpen? Besteed het laten maken van een 3D tuinontwerp dan uit.

Zichtlijn

Een zichtlijn is de denkbeeldige lijn die je volgt wanneer je de tuin inkijkt. Bepaal in je tuinontwerp waar je de zichtlijn op wil laten eindigen. Wil je een duidelijk concentratiepunt of mag de zichtlijn breed uitlopen met uitzicht op bijvoorbeeld een grote vijver. Het voordeel van een duidelijke zichtlijn is dat je meer ervaart dat de delen van je tuin met elkaar zijn verbonden.

Contrast

De bestrating in je tuinontwerp kan niet zonder contrast. Zo krijgt een terras met grote tegels een sterkere uitstraling als het omringd wordt door een rand van kleine stenen. Ook kun je spelen met contrast door verschillende steenkleuren of texturen met elkaar te combineren.

Dieptewerking

Als je tuin niet al te groot is kun je hem door middel van dieptewerking groter laten lijken dan werkelijk het geval is. Dieptewerking kun je op diverse manieren toepassen, bijvoorbeeld door het plaatsen van planten en hagen. Ook door een border te plaatsen tussen het terras en het gazon lijkt je tuin groter.

Advies over tuinontwerp?

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, zijn er nogal wat aspecten waarmee je rekening moet houden als je een tuinontwerp gaat maken. Wil je doordacht te werk gaan en eerst tuinadvies inwinnen, zodat je daar bij het ontwerpen rekening mee kunt houden? Schakel dan een hoveniersbedrijf in.

Comments zijn uitgeschakeld.