Alles wat je moet weten over de betonlatei

Een betonlatei staat ook wel bekend als draagsteen of draagbalk. We vinden deze veelvuldig terug boven deuropeningen, raamkozijnen, nissen in een muur en andere openingen in een woning of pand. Een betonnen latei zorgt ervoor dat stucwerk of metselwerk behoed wordt voor scheuren en barsten. Wanneer er boven een kozijn geen betonlatei wordt geplaatst kunnen er op den duur gevaarlijke situaties ontstaan. Het naast gelegen metselwerk kan op een gegeven moment zo ernstig beschadigd zijn dat deze instort of omvalt. Door een betonlatei te gebruiken wordt een overspanning gecreëerd waardoor deze ellende wordt voorkomen. Deze zorgt er dus eigenlijk voor dat de spanning en druk in een muur sterk afneemt.

Betonlatei (laten) plaatsen

Met een beetje hulp en de juiste instructies is het heel goed mogelijk om zelf een betonlatei te plaatsen. Houd er wel rekening mee dat een latei met een gemiddeld formaat behoorlijk zwaar is. Dat komt omdat ze vervaardigd zijn uit gewapend beton. Wanneer muren worden opgetrokken kan een betonlatei geïntegreerd worden tussen een muur en een kozijn. Het wordt een ander verhaal als het gaat om een bestaande muur. Misschien is het dan beter om voor het plaatsen van lateien vakmensen in te huren. Iedere opening waar een deze in geplaatst moet worden is weer anders van formaat. Gelukkig is er altijd wel een bijpassende betonlatei te verkrijgen. Zowel in breedte-, diepte- en hoogtematen. Wordt het bijvoorbeeld boven een buitendeur geplaatst, dan luidt het advies om er twee te gebruiken. Eén aan de buitenzijde en één aan de binnenkant van de muur. Zorg er daarbij wel voor dat de desbetreffende lateien elkaar onderling niet raken.

Met- of zonder waterhol

Een betonlatei is meestal voorzien van een zogenaamd waterhol. Wanneer deze aan de buitenzijde van een pand of woning wordt geplaatst biedt het waterhol bescherming aan de muur. Het zorgt er namelijk voor dat hemelwater op een keurige manier afgevoerd wordt en het niet langs het metselwerk sijpelt. Hiermee wordt voorkomen dat stenen en voegen doornat worden met schimmelvorming en broze poreusheid tot gevolg. Een betonlatei kan efficiënt worden weggewerkt zodat het niet meer zichtbaar is. Maar omdat een betonnen latei mooi en strak is afgewerkt is het ook helemaal niet erg dat het duidelijk in het zicht blijft.

Comments zijn uitgeschakeld.