Behangen voor beginners

Kan jouw kale wand wel wat gezelligheid gebruiken? Behangen is helemaal van deze tijd. Er zijn nu namelijk een hele hoop leuke dessins die je interieur helemaal opfleuren. Iedereen kan behangen, dus jij ook. Maar het moet natuurlijk niet schots en scheef op de muur worden geplakt. En laten we het niet over de vervelende luchtbubbels hebben. Zoek een behangdessin en pak de behanglijm er maar alvast erbij; met dit handige stappenplan ga je goed voorbereid aan de slag. 

Dit heb je nodig voor het behangen

Voordat je kunt beginnen met het opfleuren van de kale wand, haal je een aantal spullen en handgereedschap in huis.

  • Eventueel muur- of nadenvuller
  • Voorstrijkmiddel
  • Behanglijm
  • Behang
  • Behangspatel
  • Stanleymes
  • Rolmaat
  • Potlood

Stap 1: De voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je wilt dat het behang zo goed mogelijk op de wand blijft plakken, is het belangrijk om allereerst beschadigingen in de muur te repareren. Dit doe je met muur- of nadenvuller. Hiermee maak je de wand egaal en zorg je ervoor dat er straks geen oneffenheden te zien zijn. 

Zitten er grote vlekken op de muur? Dan kun je ervoor kiezen om deze eerst over te schilderen. Het kan namelijk voorkomen dat vlekken door het behang schijnen. 

Stap 2: Breng een voorstrijkmiddel aan

Deze stap is niet noodzakelijk, maar kan er wel voor zorgen dat het behang beter blijft plakken. Een voorstrijkmiddel zorgt voor een betere hechting. Verdeel het middel met een verfroller over de wand en laat dit vervolgens een tijdje drogen.

Stap 3: Banen knippen in het behang

Behangen

Vervolgens kun je de behangbanen gaan knippen. Knip deze niet te kort, maar houd boven en onder wat speling. Je kunt het er straks namelijk altijd nog afsnijden. Als je een behang met een patroon gebruikt, is het belangrijk om rekening houden met de verspringingsmaat. Deze maat staat altijd aangegeven op de rol van het behang. 

Stap 4: Behanglijm aanbrengen

Dan is het tijd om de behanglijm aan te brengen. Maar breng je deze aan op de muur of op het behang? Er zijn verschillende behangsoorten en verschillende soorten lijm. Bij vliesbehang heb je doorgaans poederlijm nodig. Deze smeer je op de wand en niet op het behang. Werk je met vinylbehang? Dan smeer je de lijm op het behang voordat je deze op de muur plakt. 

Stap 5: Nu kun je echt gaan behangen

Begin bovenaan met behangen en houd ongeveer vijf centimeter speling. Je plaatst de eerste baan vaak aan het einde van de wand, maar je kunt ook op een andere plaats beginnen door hier een rechte streep neer te zetten. Druk het behang overal goed aan met een behangspatel. Gebruik een liniaal en een stanleymes om de baan op maat te snijden. Begin je bij een hoek? Laat het behang hier eerst een stukje doorlopen en snijd het later af.

Stap 6: Luchtbellen weghalen

Het is vaak onvermijdelijk: luchtbellen in het behang. Veeg deze weg met een behangspatel of prik ze door met een mesje. Kleine belletjes trekken vanzelf weg en hier hoef je je dus ook geen zorgen over te maken. Bovendien kun je een nadenroller gebruiken om loszittende naden strak te rollen. Lijm veeg je weg met een doekje of spons. 

Wil je naast het behangen graag ook nog een aantal muren verven? Ook daar hebben we handige tips voor. Onze blog staat boordevol tips en tricks voor het schilderen van wanden en objecten. 

Bronnen:

https://www.karwei.nl/klusadvies/a/zelf-behangen

Comments zijn uitgeschakeld.