Het plafond schilderen

Ziet het plafond er na al die jaren niet meer zo fris uit? Of wil je deze gewoon een ander kleurtje geven? Een plafond schilderen zonder strepen te creëren is zo makkelijk nog niet. Maar een goede voorbereiding is echt het halve werk (het klinkt cliché, maar het is echt zo). Ook als je niet veel ervaring hebt als doe-het-zelver klaar je deze klus gemakkelijk zelf. Gebruik ons handige stappenplan en het schilderen van het plafond zonder strepen wordt een eitje!

Dit heb je nodig voor het plafond schilderen

Voordat je aan de slag gaat, haal je de volgende spullen in huis:

 • Plastic folie
 • Afplaktape
 • Grote verfroller
 • Kleine verfroller
 • Kwast
 • Grondverf (eventueel)
 • Geschikte plafondverf

Stap 1: Plafond goed schoonmaken

Zoals we net al even noemden, is een goede voorbereiding het halve werk. Voordat we beginnen met schilderen, start je met het vullen van eventuele oneffenheden. Dit doe je met een geschikt vulmiddel. Laat het vulmiddel goed uitharden en vervolgens kun je het geheel gaan schuren. Daarna start je met het reinigen van het plafond. Een vettig plafond maak je schoon met een mengsel van ammoniakwater en warm water. Let op: laat het goed drogen voordat je begint met verven. Een stoffig plafond maak je schoon met een stofzuiger of een borstel. 

Stap 2: Wanden afplakken

Het afplakken van wanden is alles behalve een leuk klusje, maar het zorgt wel voor het beste resultaat. Neem er dus gerust de tijd voor en overhaast dit klusje niet. In sommige gevallen kost het afplakken zelfs meer tijd dan het schilderen zelf. Zorg ervoor dat je de tape in lange stukken plakt voor een strak resultaat. Daarnaast leg je plastic folie op de vloer tegen het druppen van de verf. 

plafond verven

Stap 3: Het plafond schilderen

Voordat je het plafond gaat schilderen, kun je een grondlaag aanbrengen. Een primer is niet noodzakelijk, maar het creëert wel een egaal eindresultaat zonder strepen. 

Als de grondlaag goed is opgedroogd, beginnen we met het plafond schilderen. Verf eerst de hoekjes van het plafond met een kleine kwast en ga hier vervolgens overheen met een kleine roller. Zo zorg je ervoor dat er geen strepen achterblijven. Hierna pak je de grote roller en schilder je de rest van het plafond. Werk in gedeelten en laat de banen een klein beetje overlappen. 

Stap 4: Tape weghalen

Ben je tevreden? Haal dan de tape voorzichtig weg. Dit kun je het beste doen als de verf nog nat is. Ga je het plafond schilderen op een warme zomerdag? Haal dan steeds een stukje tape weg als je klaar bent met een gedeelte. Verf op waterbasis droogt namelijk erg snel in warme omstandigheden. 

Het plafond schilderen zonder strepen tips 

Om een perfect eindresultaat te garanderen, zetten we nog een aantal handige tips op een rij.

 • Schilder altijd bij daglicht en werk tegen het licht in. Zo kun je namelijk precies zien waar je bent gebleven. 
 • Om strepen te vermijden, mag de verf niet te snel drogen. De ideale verftemperatuur ligt tussen de 10 en 20 graden Celsius. Zet je verwarming dus een tijdje uit.
 • Het plafond schilderen doe je het liefst in één keer. Zo vermijd je strepen. 
 • Wil je de hele ruimte renoveren of verven? Start dan met het plafond

Bronnen:

https://www.interieurdesigner.nl/interieurtips/schilderwerken/hoe-plafond-schilderen-tips

https://www.levis.info/nl/decoratietips-en-advies/plafond-schilderen

Comments zijn uitgeschakeld.