led verlichting

Een aantal jaren geleden werd led verlichting geïntroduceerd. Het is algemeen bekend dat ledlampen beter zijn voor het milieu dan de ouderwetse gloeilampen, maar ook zijn ze een stuk voordeliger. De energiekosten kunnen een grote maandelijkse kostenpost zijn. Om energie te besparen kun je gebruik maken van ledlampen. Maar hoeveel bespaar je nu precies met led verlichting? 

Verbod op gloei- en halogeenlampen

De EU heeft in 2012 de productie en handel in gloeilampen verboden voor particulieren. Een reden hiervoor is dat het stroomverbruik flink verminderd kan worden als alle verlichting energiezuinig is. Vanaf 2018 zijn ook de halogeenlampen niet meer te koop in Europa. Spaarlampen en ledlampen zijn een stuk energiezuiniger en zijn daarom een goed alternatief. Ze zijn niet alleen beter voor het milieu, maar gaan ook een stuk langer mee dan gloeilampen en halogeenlampen (1).

Hoeveel bespaar ik met led verlichting?

Uit onderzoek blijkt dat huishoudens gemiddeld zo’n 3500 kWh per jaar verbruiken. Gloeilampen of halogeenlampen verbruiken 10 keer het aantal Watt in vergelijking met led verlichting. Je zult dus aanzienlijk veel gaan besparen als je ledlampen aanschaft. Houd echter wel rekening met de aanschafkosten van de verlichting. De kosten van het vervangen van de huidige verlichting kan oplopen tot 200 euro. Desalniettemin wordt een investering in ledlampen gemiddeld in één jaar terugverdiend. Het tweede jaar dat de ledlampen branden, zul je weer een bepaald bedrag besparen, maar dit keer zonder te investeren. Aangezien led verlichting lang meegaat, bespaar je de komende jaren aanzienlijk op de energiekosten (2).

Duurzame lampen

Ledlampen hebben ongeveer een levensduur van 20.000 tot 40.000 uur. Dit is twee tot vier keer langer dan een spaarlamp en zelfs 20 tot 40 langer dan een gloeilamp. Je bespaart dus niet alleen veel geld, maar je hoeft de lampen ook minder vaak te vervangen. Gebruik je de verlichting elke dag voor ongeveer drie uur? Dan gaan de lampen meer dan 10 jaar mee! Bovendien geniet je van dezelfde verlichting als je gewend bent. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken over de veiligheid van de lampen. Er worden namelijk uitsluitend led lampen met een risicocategorie van 0 en 1 op de markt toegelaten (3).

Waar koop ik led verlichting?

Er zijn diverse aanbieders van led verlichting. Je vindt ze niet alleen in de bouwmarkt, maar ook online. Er zijn diverse merken verkrijgbaar, maar ook verschillende soorten lampen. Kies bijvoorbeeld voor een dimbare led lamp of installeer kleine spotjes. We adviseren om altijd te kijken naar de betrouwbaarheid van de leverancier. Lees reviews van eerdere klanten en kijk naar keurmerken en certificeringen op de website. Vertrouw je het niet? Kies dan voor een andere aanbieder. 

Bronnen:

1: https://www.hetkanwel.nl/2016/06/22/hoeveel-euros-bespaar-ik-met-led-verlichting-in-huis/

2: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/inzicht-in-je-energierekening/gemiddeld-energieverbruik/

3: https://www.ledhandel.nl/blogs/ledverlichting/hoeveel-kunt-u-besparen-met-led-verlichting/

Comments zijn uitgeschakeld.