zomerbloeiers

Zomerbloeiers: de naam zegt het al. Deze planten bloeien de hele zomer lang en zorgen voor een prachtige groene tuin met kleurrijke bloemen. Nu we met z’n allen weer meer tijd doorbrengen in de tuin wil je natuurlijk wel dat deze er een beetje gezellig uitziet. Zomerbloeiers fleuren je tuin, balkon of terras op een eenvoudige manier op, maar er zijn wel een aantal dingen die je moet weten. Wanneer kun je zomerbloeiers planten? En hoe vaak moet je ze water geven? 

Verschillende soorten zomerbloeiers

Heb je geen groene vingers, maar wil je wel graag een aantal leuke planten in de tuin neerzetten? Er zijn ontzettend veel soorten zomerbloeiers, er zit dus altijd wel een geschikte plant voor je bij. Heb je een tuin op het zuiden? Of veel schaduw in je tuin? Niet alle zomerplanten houden van de volle zon. Kijk daarom altijd naar de eigenschappen van de plant voordat je deze aanschaft. Houd er rekening mee dat niet alle zomerbloeiers goed tegen vorst kunnen. Daarom is het belangrijk om bepaalde planten in de winter naar binnen te halen. De Fuchsia kan bijvoorbeeld heel goed overwinteren in de schuur of een serre (1).

Wanneer planten?

Het is belangrijk dat je zomerplanten niet te vroeg plant. Nachtvorst kan er namelijk voor zorgen dat de groei vertraging oploopt. De bloemen krijgen bruine blaadjes en bloeien de hele zomer niet zo als normaal. Vanaf 15 mei kun je de planten zonder zorgen in de grond planten. Na deze datum is de kans op schadelijke nachtvorst namelijk nihil. In maart/april zou je de planten al in potten kunnen plaatsen en bij koude nachten naar binnen verplaatsen (2).

Verzorging van zomerbloeiers in de tuin

Als je de zomerbloeiers hebt geplant, is het belangrijk dat je deze goed blijft verzorgen. Om de planten zo lang mogelijk mooi te houden, hebben we een aantal handige tips voor je op een rij gezet (3).

  • Zomerplanten hebben meer water nodig dan vaste planten. Geef de bloemen tijdens droog weer om de dag een flinke hoeveelheid water. 
  •  Zorg ervoor dat je uitgebloeide bloemen weghaalt. Zomerbloeiers geven namelijk energie aan andere planten, ook als deze uitgebloeid zijn. 
  • Door de wind kunnen zomerplanten sneller uitdrogen, ook als de zon niet schijnt. Zorg er daarom voor dat je de bloemen niet laat uitdrogen en regelmatig water geeft.

De mooiste zomerplanten van dit moment

Op zoek naar mooie zomerbloeiers voor je tuin of balkon? De keuze is reuze, maar welke bloem past nu het beste bij jouw omgeving? Geraniums kunnen bijna alle weersomstandigheden aan en zijn uitermate geschikt voor een tuin in de zon of halfschaduw. Wil je graag wat meer kleur creëren in je tuin? Een mix van felle kleuren is dit jaar helemaal hip. Wees dan ook niet bang om verschillende kleuren zomerplanten met elkaar te combineren. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van roze Fuchsia planten met gele Bidens. 

Op zoek naar meer handige tips? Of wil je de tuin binnenkort een ware make-over geven? Je vindt allerlei handige tuin tips op onze website.  

Bronnen:

1: https://www.tuincentrumdebruijn.nl/producten/55/zomerbloeiers

2: https://www.weeronline.nl/nieuws/wat-is-de-beste-tijd-om-zomerplanten-te-planten

3: https://www.tuincentrumdebruijn.nl/producten/55/zomerbloeiers

Comments zijn uitgeschakeld.