Het is een unieke en creatieve manier om je dak te bedekken, siergrind. Je ziet het veel vaker, de trend begon met simpel grind maar nu zie je allerlei kleurrijke creaties op daken met siergrind. Siergrind alleen is natuurlijk niet genoeg als dakbedekking, ook zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden. We helpen je op weg.

Goede ondergrond

De eerste stap is om een goede ondergrond aan te leggen voor het siergrind. De stenen zelf zijn natuurlijk niet bestand tegen weer en wind en voldoen uiteraard niet aan de eisen van het Bouwbesluit voor daken. Je wil niet te zwaar materiaal gebruiken door het gewicht van het siergrind maar het moet aan de andere kant sterk genoeg zijn om de stenen te houden. EPDM dakbedekking is bijvoorbeeld een goede optie, het is een relatief licht maar stevig en duurzaam materiaal.

Gewicht

Het is verstandig om te letten op het gewicht wat het siergrind uiteindelijk met zich meebrengt voor het dak. Het is natuurlijk een voor de hand liggend feit dat als je veel te veel stenen op je dak legt dat het kan bezwijken onder de druk. Dit kan natuurlijk na verloop van tijd gebeuren, niet alleen bij het storten van het grind. Ook kan de druk onverwacht verhoogd worden door weersomstandigheden. Stort dus nooit meer grind dan dat je dak aankan.

Dakrand

Ook de dakrand is belangrijk bij het aanleggen van een dak met siergrind. Het is een klein detail dat je snel vergeet. Een daktrim is een onmisbaar deel van je dak. In het geval van siergrind is het belangrijk om een goede dakrand te hebben om de stenen op het dak te houden, simpel als dat. Het komt misschien niet vaak voor, maar door extreme weersomstandigheden of dieren uit de buurt kan er toch een steen van het dak af vallen. Niet alleen wil je al het grind op het dak houden, maar vallende stenen kunnen ook aardig wat schade aanrichten.

Omgeving

En schade is wat ons brengt naar ons laatste punt, het letten op wat je doet in de directe omgeving van het dak waar siergrind op gaat liggen. Het blijft een mogelijkheid dat een steen vanaf het dak naar beneden stort, zoals eerder genoemd door weersomstandigheden of dieren. Zeker bij kleurrijk siergrind bestaat de mogelijkheid dat een vogel een steen oppakt en in de directe omgeving laat vallen. Zorg er daarom voor dat er geen belangrijke breekbare objecten geplaatst worden in de directe omgeving van het dak met siergrind en zorg ervoor dat alle ramen in de buurt van het dak dubbel glas hebben.

Comments zijn uitgeschakeld.