kachel

Veel mensen denken dat je al het hout wat je hebt kunt gebruiken voor de houtkachel. Helaas is niet helemaal waar en kan het zelfs gevaarlijk zijn wanneer je verkeerd hout gebruikt. Om het optimale resultaat uit de mogelijkheden van je kachel te halen, is het aan te raden om voor je kachel geschikte houtsoorten te gebruiken. Wil jij weten welk hout je wél kunt gebruiken? Lees dan snel verder!

Wat is het beste hout om mee te stoken?

Hard- en zachthout geven beide evenveel warmte af, toch kiezen de meeste mensen voor hardhout zoals beuk of eik vanwege een langere brandduur en mooiere vlammen. Zachthout als berk en linde brandt sneller op en zou je eerder moeten aanvullen. Ook kan je voor een openhaard naald- en loofhout stoken. Loofhout is hierin veiliger, omdat naaldhout bij verbranding gaat knetteren en sissen. Hierdoor ontstaat een grotere ophoping van houtgas en meer kans op brandgevaar. Een andere geschikte brandstof voor de houtkachel is snoeihout. Ook kolen, hout-, bruinkool- of zaagsel briketten kunnen net zoals houtbriketten in de houtkachel.

Hout dat ongeschikt is voor de houtkachel

Wanneer je verkeerd hout gebruikt voor de houtkachel kunnen er stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor je gezondheid en het milieu. Zo kun je beter geen behandeld hout als multiplex of spaanderplaat gebruiken. Ook geïmpregneerd of geverfd hout hoort niet thuis in een houtkachel. Het gebruik van afvalmaterialen zoals plastic, karton en papier wordt ook afgeraden. Door afvalmaterialen kan de temperatuur hoger oplopen in de kachel dan bij de verbranding van hout en kolen. Vochtig hout is altijd ongeschikt, welke houtsoort dan ook. Nat hout zal niet volledig verbranden waardoor kans op veel rook groot is. Tot slot moet je hout met hars ten alle tijden vermijden. Sparren en dennen hout vervuilen de schoorsteen, wat de kans op schoorsteenbrand groter maakt. 

Kloven of kopen?

Hout is een goedkope brandstof. Je kunt kant-en-klare houtblokken aanschaffen, maar het is nog goedkoper als je zelf hout klooft. Uiteraard kan je brandhout kopen bij het tuincentrum of de supermarkt, maar veel mensen stoken zelf gezaagd en gekloofd brandhout. Wanneer je zelf hout gaat kloven, let dan op dat je hout pas kunt stoken nadat het anderhalf tot 2 jaar droog is opgeslagen. Wil je liever nog advies over het stoken van het juiste hout voor jouw houtkachel? Ga dan langs een kachel winkel of zoek naar meer informatie online.

Comments zijn uitgeschakeld.