Huis verbouwen

Voorbereiding is de sleutel tot succes als je jouw huis verbouwt. Supertof dat aan de slag gaat met het upgraden van jouw huis. Voor dat je begint zijn er een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten. Wij geven je een handige gids om je te helpen bij de verbouwing thuis!

Maak een duidelijk plan van aanpak

Voor je ook maar één muur aanraakt, is het belangrijk om een gedetailleerd verbouwingsplan op te stellen. Wat wil je precies verbouwen, hoe gaat het eruit zien, welke kamers ga je verbouwen en niet geheel onbelangrijk: hoeveel geld heb je beschikbaar voor de verbouwing?

Hoeveel geld is er beschikbaar?

En hoe ga je dat budget verdelen? Zorg ervoor dat je weet wat je uit kan geven en dat dit bedrag realistisch is. Vergeet ook zeker niet de bijzaken zoals:

Deze materialen worden vaak over het hoofd gezien maar is écht belangrijk om mee te nemen in het kostenplaatje.

Doe voldoende onderzoek

Ben je wel een handige Harry maar heb je nog nooit echt zelf een verbouwing gedaan? Zorg er dan voor dat je de basisprincipes weet van het werk dat je gaat uitvoeren. Er zijn een tal van bronnen online die je daarmee kunnen helpen. Ken je iemand met ervaring bij het verbouwen van een huis, vraag dan zeker om advies. Dit persoon heeft al een verbouwing gedaan en kan jouw tips geven over de dingen die bij de deze persoon zelf mis zijn gegaan of vergeten.

Veiligheid staat altijd voorop!

Veiligheid is het meest belangrijke! Zorg ervoor dat je de juiste veiligheidsmaatregelen treft en dat je beschermde uitrustig tot je beschikking hebt. Denk dan aan:

 • Handschoenen
 • Veiligheidsbril
 • Gehoorbescherming
 • Afzetlinten

Toch niet zelf verbouwen?

Als je uiteindelijk toch besluit om de verbouwing niet zelf uit te voeren, kies dan voor goede aannemers. Bij het zoeken van de juiste aannemer kan je onderzoek doen naar onderstaande punten:

 • Check de referenties van de aannemer die je op het oog hebt. Ook kan je vrienden, familie of collega’s om aanbevelingen vragen voor een goede en betrouwbare aannemer. Het is altijd goed om te werken met professionals met een goede reputatie.
 • Vergelijk meerdere offertes. Offertes zijn vaak vrijblijvend. Laat meerdere aannemers een offerte uitbrengen voor je project. Dit helpt je bij het krijgen van de beste prijs-kwaliteitverhouding te krijgen.
 • Heb je een goede aannemer gevonden? Hoera! Belangrijk is het om het contract zorgvuldig door te lezen. Zorg ervoor dat alle details en verwachtingen duidelijk zijn vastgelegd zodat je achteraf die voor verrassingen komt te staan zoals verborgen kosten.

Eigenhandig je huis verbouwen?

Als je van plan bent om de verbouwing zelf uit te voeren, zijn er een aantal belangrijke stappen om te volgen. Die hebben we hieronder voor je uitgeschreven.

 • Zorg voor de juiste vergunning. Dit kan je regelen bij of controleren bij de gemeente. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met wettelijk vastgelegde regels.
 • Investeer in goed gereedschap. Zorg voor hoogwaardig gereedschap zoals zagen, boormachines en schroevendraaiers. Deze liever niet zelf kopen? Dan kan je ook kiezen om gereedschap te huren. Goed gereedschap zorgt voor betere (snellere) resultaten.
 • Heb geduld. Verbouwen kan erg frustrerend zijn maar wees lief voor jezelf. Neem de tijd om het werk goed te doen en voorkom haastige fouten. Je kan het beter iets rustiger aan doen dan te snel willen gaan en fouten maken. Fouten herstellen kost namelijk nog meer tijd.

Klaar met verbouwen?

Dan is het nu tijd om te genieten van je nieuwe en verbeterde ruimte. Nog even wat puntjes op de i zetten en je kan volledig tot rust komen in je “nieuwe” huis.

 • Voordat je de verbouwing als ‘af’ beschouwd, controleer je alles nog eens zorgvuldig. Loop alles na en zorg dat je geen enkele detail mist.
 • Klaar met verbouwing? Dan is het nu tijd voor de grote schoonmaak, nu je toch bezig bent. Niks is zo fijn als een schoon huis om in te genieten.
 • Deel je succes! Je mag best trots zijn op deze prestatie. Deel je ervaring met je vrienden familie met een feestje.

Thuis succesvol verbouwen

Thuis verbouwen kan een lonende ervaring zijn, maar het vereist planning, geduld en zorgvuldige uitvoering. Of je nu zelf aan de slag gaat of professionals inhuurt, deze tips helpen je om je project soepel te laten verlopen. Onthoud altijd dat installatiemateriaal kopen en kabels kopen essentieel kunnen zijn voor een succesvolle verbouwing. Dus, ga ervoor en transformeer je huis in de ruimte van je dromen!

Comments zijn uitgeschakeld.